Inget annat plagg har samma förmåga att utstråla lyxig elegans eller tuff, vårdslös attityd beroende på sammanhang och det finns nog inga klädesplagg med ett möjligt undantag för jeans som sätter igång lika många associationer. Läderbyxorna kan bäras av en åk-glad motorcykelentusiast i Hököping eller av Stockholms mest modemedvetna fashionista. Charmen med plagget är just dess förmåga att uttrycka så många olika stilar. Ett par snygga, välsittande läderbyxor kan varieras i all oändlighet och kan vara både tuffa och nonchalanta eller sexiga och eleganta.

En kort modehistoria

Olika par av läderbyxor

Två läderbyxor

Människan har burit plagg av skinn och läder sedan tidernas begynnelse. Det är ett varmt och slitstarkt material som bara blir mjukare och bättre ju mer det bärs, om man vårdar det på rätt sätt. Soldaterna i det romerska kejsardömet bar läderkjolar i fält, de medeltida riddarna bar läder som skydd under sina rustningar, och amerikanska cowboys bar överdrag av läder för att skydda sina byxor från att slitas ut under långa dagar i sadeln.

Under 80-talet kom läderbyxor att förknippas med punk och rockstjärnor och blev populärt att bära av de som ville förmedla en tillhörighet till deras coola, vilda livsstil. Sedan dess har läder haft en självklar plats i modeindustrin oavsett vilka trender som kommit och gått. Med läderbyxorna kan man vara en fri rebell eller en cool, urban grungetyp, och man kan också förmedla en aura av lyx och storstadschic med det exklusiva och ofta dyra materialet. Det senaste decenniet har handlat mycket om modedesigners medvetenhet och har fört med sig en ökad kunskap om mera miljövänliga tekniker för att förädla och arbeta med läder likaväl som en mera utspridd användning av ovanligare råvaror som ålskinn och ekologiskt framställt koläder.

Passform och snitt

Hemligheten för att bära läderbyxan på ett stilmedvetet sätt ligger i passformen. För löst sittande byxor ser slafsigt och ovårdat ut, och för hårt åtsittande läder kommer att ge intrycket av en övervintrad groupie från åttiotalet. Byxan ska sitta åt längs med låren och vara lite lösare från knäna och neråt för en elegant look.

Hur tar man hand om byxor av läder

Byxor gjorda i äkta läder håller nästintill för evigt, i varje fall om man ger dem lite omvårdnad. Behandla dem med skyddande spray eller kräm speciellt gjord för läder när dem är nya, och se till att kemtvätta dem hos en kemtvätt med erfarenhet av materialet. Man ska inte tvätta sina läderbyxor för ofta eftersom materialet krymper en aning var gång det behandlas. När byxorna bärs kommer de återigen att töjas ut och formas efter kroppen men om man tvättar för ofta får man en permanent krympning som resultat. Om olyckan är framme och man spiller något vått på lädret så ska man inte gnugga eller skrapa på fläcken. Lägg en ren handduk eller trasa på området och försök att suga upp så mycket av vätskan som möjligt. Låt sedan byxan torka liggande platt utan direkt solljus. Det är också viktigt att förvara läderbyxorna på rätt sätt. Tryck inte ner dem i en överfylld byrålåda utan häng dem rakt för att undvika veck och skrynklor som kan vara svåra att bli av med. Se till att använda tygklädda hängare eftersom metall kan skrapa ytan och lämna fläckar.

Bära äkta läderbyxa eller fejka med konstläder?

Skinnbyxor i svart

Svarta skinnbyxor

Det finns olika skäl för att välja konstgjort läder istället för den äkta varan. Man kan väja att bära plagg gjorda i läderimitation av ekonomiska, ideologiska eller rent praktiska anledningar. På ett rent ideologiskt plan finns det förespråkare på båda sidor som hävdar att ur ett djurrättsligt perspektiv är äkta läder kontroversiellt och därför bör det undvikas, eller att framställningen av konstläder innebär stora påfrestningar för miljön och att detta därför är den största boven i dramat. Oavsett var man står i frågan är det klart att äkta läder har en längre hållbarhet och precis som med allt annat är det upp till den enskilda konsumenten att göra informerade, aktiva val som passar ens egna åsikter och livsstil.

Matcha rätt

Framhäv den vackra mjuka strukturen genom att matcha med tyger som ger en kontrast. Tunna, toppar med snyggt fall i siden och silke eller stickade tröjor är stilsäkra val som alltid fungerar tillsammans med läderbyxor i olika färg. Man ska också tänka på att matcha med rätt typ av skor, läderboots är ingen dum idé men andra skomodeller fungerar också bra. Hitta dina favoriter på läderbyxor.se