Den vida, slappa haremsbyxan har gått från att vara en trend till något av en stapelvara i en varierad garderob. Speciellt på våren och sommaren känns haremsbyxor extra aktuella, och det är en smickrande modell för alla figurer om man vet hur den ska bäras. En varm sommar så är det många som inte kan leva utan detta coola och svala plagg som har en spännande bakgrund och historia.

En kort modehistoria

Haremsbyxor i svart med leopardmönster

Haremsbyxor med leopardmönster

Haremsbyxan har sina rötter i Asien och arabvärlden och var ursprungligen ett bekvämt plagg för kvinnor att bära medan det utförde sina dagliga sysslor runt hemmet. Byxans lösa passform och överflöd av tyg runt höfter och lår innebar att man inte behövde kompromissa med den traditionella blygsamheten och konservativa klädkod som gällde för den kvinnliga befolkningen i den här delen av världen. I de sydvästra delarna av Asien kallades harembyxor för salwar eller shalvar och bars av både kvinnor och män redan för 2000 år sedan.

På mitten av 1800-talet hittade haremsbyxan till västvärlden. Här gick de under namnet Bloomers efter kvinnorättskämpen Amelia Blommer som hade en förkärlek för plagget eller turkiska byxor som hintade på deras orientaliska ursprung. Även i väst fördes byxans fördel som ett sportigt och bekvämt alternativ till långkjol fram men trenden lyckades aldrig bli riktigt accepterad. Kvinnor i byxor ansågs fortvararande en aning skandalös oavsett hur vida och döljande de var. Förutom i sportsammanhang förde haremsbyxan ett stillsamt liv i skymundan tills rapparen MC Hammer blåste liv i trenden i New York på 80-talet. Plötsligt bars de vida byxorna av dansare, rappare och alla som ville utstråla storstadscred. År 2009 kom nästa comeback för haremsbyxorna men denna gång var det en mera avskalad, lättburen variant som visades upp på världens catwalks. När designen blev lite mera stilren och modellen en aning smalare vågade fler hoppa på trenden och idag är haremsmodellen både trendig och bärbar även av den som inte vill upplevas som vågad och annorlunda.

Passform

Man kan välja en modell som sitter på höften eller en byxa med hög midja och det finns haremsbyxor i tunna somriga tyger såväl som i tjockare material. Tänk på att byxan ska passa väl från knäna och neråt och att linningen, oavsett om det är en låg eller hög byxa, ska sitta åt men inte skära in. Hur mycket ”häng” man väljer är precis som färg och mönster en fråga om smak och stil. Det mest mångsidiga valet är en byxa i en diskret färg med den distinkta haremsiluetten men utan för stor mängd tyg i grenen.

Styla din haremsbyxa

Det finns flera olika modeller av den här byxan men gemensamt för dem alla är att de är vida och har ett överflöd av tyg runt höfterna och övre låren för att sedan smalna av ner mot knäna. För en mera uppklädd stil väljer man en enfärgad byxa eller med ett diskret mönster och bär den med skor med klackar och en kavaj eller blazer. Haremsbyxans avslappande intryck passar perfekt för att klä ner en festlig överdel. Den där kavajen med paljetter som har hängt undangömd i garderoben sedan nyårsafton för att det aldrig känns som rätt tillfälle att bära den? Styla den med en neutral topp och enkla högklackade pumps tillsammans med haremsbyxor och vips känns din outfit genomtänkt men inte överstylad. Med sneakers eller platta sandaler tillsammans med en enkel enfärgad tee i en fräsch färg blir man vardags fin utan att retirera till samma gamla kombination av jeans och tröja som alla andra bär. Hitta snygga haremsbyxor på harembyxor.se.

En vacker siluett

Haremsbyxor till barn

Haremsbyxor i barnmodell

Det är viktigt att tänka på vilken siluett man vill skapa när man bär ett så dramatiskt plagg som haremsbyxan. För att skapa en illusion av långa slanka ben gäller klackar, ju högre desto bättre. Om man väljer att bära den här typen av byxa med en löst sittande överdel kan man få ett väldigt elegant uttryck men tänk på att gärna välja en topp som visar lite hud eller har ett tyg med struktur. Ett tips som används av många modebloggare och modeller är att välja en topp med volym och bära den delvis instoppad för att framhäva och markera midjan vilket ger en snygg form.